ACTIES & NIEUWS


Oekraïne School Vilsteren

Op 1 juni 2023 is de Oekraïne School Vilsteren van start gegaan in de voormalige Willibrordusschool in Vilsteren. De gemeente zorgt voor het vervoer van de kinderen in de gemeente Dalfsen. Naast het vaste personeel werken meerdere vrijwilligers mee aan het onderwijs. Diverse van hen waren eerder werkzaam op de vrijwilligersschool in Het Kruispunt.

Het doel is om de kinderen zo ver te brengen dat ze naar een Nederlandse school kunnen. Sinds de zomer van 2023 zijn diverse kinderen al naar scholen in Dalfsen doorgestroomd. Vanaf kerst 2023 gaat een volgende groep hetzelfde doen. 

De Oekraïne School kreeg in het voorjaar 2023 zowel binnen- als buitenspeelmateriaal dat gefinancierd was door de werkgroep Welkom in Dalfsen.

Meer informatie over de school is te vinden op : https://www.catent.nl/oekraiense-kinderen-krijgen-les-in-voormalig-schoolgebouw-vilsteren/


SLAAPZAKTIE
INLEVERADRES DALFSEN:

Henri Dunantstraat 74, 7721 HS in DALFSEN.


De sMiles Foundation zorgt voor breed glimlachende Oekraïense kinderen

De sMiles Foundation zette zich kortgeleden in om  ruim twintig Oekraïense kinderen uit Dalfsen, die dat echt even nodig hebben, de dag van hun leven te geven op het rijvaardigheidscentrum in Lelystad. Daar konden ze slippen, racen in mini-raceauto’s, meerijden in super-auto’s en nog veel meer.

Met drie gehuurde busjes en een personenauto bestuurd door vrijwilligers van -Welkom in Dalfsen-  vertrok de groep Oekraïense kinderen met enkele ouders naar Lelystad. De gezichtjes stonden nog wat strak en donker, het was nog vroeg. Maar dat veranderde in Lelystad al heel snel. Samen met meer dan 150 kinderen van minima uit andere plaatsen in Nederland werden ze hartelijk welkom geheten en daarna begon een spetterende dag.


"Dit is voor het eerst dat ik mijn zoon weer blij zie sinds wij in Nederland zijn."


Op het parkeerterrein stonden super auto’s van merken als Ferrari, Rolls Royce, Porsche en prachtige oude, open sportauto’s. Om de beurt mochten ze meerijden . Op het terrein zelf mochten ze in mercedessen mee om te gaan slippen op spekgladde wegstukken. In andere mercedessen werd in een bloedtempo een parcours afgelegd. Ook mochten ze zelf achter het stuur in 4x4 jeeps op kinderformaat. Het hoogtepunt was voor veel kinderen een paar rondjes in kleine race-auto’s op een echt parcours. Ondertussen werden ze verwend ze met eten en drinken, ijsjes en hamburgers.

De sMiles Foundation vindt dat ieder kind een big smile op zijn gezicht te hebben. Ze delen hun passie voor rallyrijden door deze kinderen een dag vol avontuur te bieden, waarin het echt draait om plezier en genieten. Met deze dag zijn ze daar zondermeer in geslaagd. Op de terugweg verdween van geen enkel gezicht de glimlach. .” Ook op school werd de volgende dag enthousiast door de kinderen teruggekeken op deze dag. 

Eén van de Oekraïense ouders zag een foto van zijn breed glimlachende puberzoon die uit de race auto stapte.  Zijn reactie : “dit is voor het eerst dat ik mijn zoon weer blij zie sinds wij in Nederland zijn”.

Die foto publiceren we niet om privacy redenen. 


Bezoek Keukenhof

Op de laatste openingsdag van De Keukenhof bezoeken 90 Oekraïense gasten uit Dalfsen dit bloemenfestijn. Op de terugweg gaat de route door de Flevopolder. Veel Oekraïners wilden  heel graag naar De Keukenhof toe en waren erg verbaasd te horen dat heel wat Dalfsenaren daar nog nooit geweest waren. Het was een warme dag, op de terugweg is de koelte opgezocht. Dankzij een bijdrage van Welkom in Dalfsen, een speciale gift voor dit doel van een particulier en de medewerking van South West Tours kan deze reis georganiseerd worden. T.z.t. wordt een tweede trip georganiseerd voor degenen die deze keer niet mee konden. We zullen dan een andere fraaie locatie opzoeken.


Boeren helpen Oekraïners

Vandaag zijn 100 voedselpakketten uitgedeeld aan Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Dalfsen.Gerrie Kleene, voorzitter LTO Vechtdal, overhandigde namens de boeren en tuinders 24 pakketten bij de chalets op camping Het Tolhuis. LTO had aan de werkgroep Welkom in Dalfsen het aanbod voor deze actie gedaan. Deze werkgroep zorgde verder voor de verspreiding van de voedselpakketten onder alle bekende adressen in Dalfsen. Afhankelijk van het aantal personen kreeg men 1 of 2 dozen. 

Nederlandse boeren en tuinders steken de Oekraïense vluchtelingen die naar ons land komen op deze manier een hart onder de riem met een boerenpakket met boodschappen. De producten voor deze boerenpakketten worden door boeren en tuinders gratis geleverd. Op de dozen stond in het Oekraïens: voedsel verbindt ons. In de doos zaten producten als: kwark, bacon, tomaten, mini-komkommers, uien, aardappelen en peren. Voor de distributie ervan was natuurlijk ook geld nodig en daarvoor was een doneeractie opgezet. Met elke donatie van € 1.000,- worden 75 boerenpakketten verzonden.

Initiatiefnemers van deze actie zijn de boerenverenigingen ZLTO, LTO Noord, LLTB en ABAB Accountants & Adviseurs. Boerschappen in Breda verzorgde de verzameling, verpakking en verzending van de voedselpakketten. 


Nu te zien: Nickelodeon Ukraine op zender 58

KPN wil de kinderen van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland een hart onder de riem steken en heeft daarom vandaag Nickelodeon Ukraine aan het basispakket toegevoegd.


Unieke “vrijwilligers”school” voor Oekraïense kinderen gestart

In Dalfsen startte de werkgroep Welkom in Dalfsen op maandag 4 april in Het Kruispunt een “school” voor 35 Oekraïense kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Dankzij … vrijwillige leerkrachten, waaronder meerdere gepensioneerden, krijgen ze van maandag tot en met donderdag les in drie groepen.
‘s Middags krijgen ze sport en spel in De Trefkoele van de buurtsportcoaches van de gemeente Dalfsen. 

De werkgroep Welkom in Dalfsen heeft zich ingezet voor dit alternatieve educatieve programma, omdat de basisscholen in Dalfsen geen plaats hadden voor zo’n grote groep kinderen die geen woord Nederlands spreken. Het project krijgt de nodige steun van de NT2 specialist van CBS De Spiegel en van de taalspecialist/coördinator TaalOndersteuningsPunten Ommen, Dalfsen en regio.

Zij zorgen voor inhoudelijke ondersteuning en weekprogramma’s. 

Verschillende scholen hebben gezorgd voor meubilair en materialen.  De gereformeerde kerk Het Kruispunt staat belangeloos de bovenetage van het zalencentrum ter beschikking voor dit project. Wekelijks heeft de coördinator van het project overleg  met de gemeente . Wethouder Jan Uitslag toonde zijn belangstelling door op de eerste dag al langs te komen. 

De gemeente zorgt voor vervoer van de kinderen uit alle kernen. De eerste week mochten de moeders mee. Na een hectisch begin kwam er gedurende de week steeds meer lijn in het werk. De kinderen genieten van het andere onderwijs en de ontmoeting met leeftijdgenootjes. Moeders vertelden dat ze blij waren met het feit dat hun kind niet meer de hele dag thuis moet blijven.

De gemeente is druk bezig om te zorgen voor een meer onderwijskundige omgeving en meer continuïteit qua personeel, er zullen enkele leerkrachten in tijdelijke dienst worden genomen waardoor het project een volwaardige nieuwkomersschool wordt. 


Gratis fietsen voor de Oekraïense vluchtelingen

Inmiddels hebben al ruim 40 Oekraïners, volwassenen en kinderen de afgelopen weken een gratis fiets gekregen van de Fietserieje, de leer- en werkplaats van Het Kruispunt. Nav oproepen op Dalfsennet en de sociale media hebben vele Dalfsenaren hun tweedehands, vaak nog goede fiets afgestaan voor dit goede doel.

Op 4 april stond er een file van gulle gevers voor de Fietserieje, die avond werden 45 fietsen ingeleverd. De teamleden van de Fietserieje hebben de fietsen nagekeken en op maat ingesteld. Op de parkeerplaats bij de kerk werden en worden door onze Oekraïense gasten fietsen uitgeprobeerd om zelf te kunnen bepalen wat een passende fiets is. 

Op dit moment staat de opbergruimte voor fietsen tjokvol, voor nieuwe fietsen is voorlopig geen plek. Wel is er behoefte aan kinderzitjes en fietstassen. Deze spullen kunnen op maandagavonden bij De Fietserieje gebracht worden (in het fietsenhok naast Het Kruispunt). Zodra de Fietserieje door de huidige voorraad fietsen heen is, verschijnt er weer een oproep voor fietsen.