Vrijwilligersinzet

Welkom in Dalfsen draait op vrijwilligers. Dan moet je denken aan de gastgezinnen en steungezinnen, de contactpersonen die de gastgezinnen bij staan met raad en daad, de werkgroep die alles coördineert, de onderwijsvrijwilligers die in april en mei een basisschool uit de grond stampten in kerkgebouw Het Kruispunt en daarnaast nog vele vrijwilligers die af en toe (of wat structureler) bijspringen om Oekraïners of gastgezinnen te helpen. 

 


Ervaring van een vrijwilliger

“Als vrijwilligster ben ik diverse weken gastvrouw geweest voor de moeders van de kinderen die in het Kruispunt les kregen. Heel schuchter kwamen de moeders en de kinderen eerst binnen. De spanning op de gezichten van groot en klein kon je duidelijk zien. Ook bij ons als vrijwilligsters, want hoeveel moeders zouden er komen en hoe zou het verlopen?

De kinderen gingen naar hun eigen ‘lokalen’. De moeders namen we mee naar boven waar ze in de huiskamer koffie kregen en daar met de andere moeders in gesprek gingen. De eerste keren konden sommigen vertalen vanuit het Engels voor anderen die alleen Oekraïens spraken, wat heel fijn was. Later communiceerden we vooral met de vertaalapp op de telefoon, zo konden we veel verhalen lezen. Ik vond het een hele mooie ervaring en wanneer ik enkele van deze vrouwen nu in het dorp zie, zwaaien we enthousiast naar elkaar.”


Zomerprogramma

In de zomervakantie werden elke week meerdere activiteiten georganiseerd (voor met name de kinderen) door een speciaal vrijwilligersteam. Twee activiteiten trokken vooral veel belangstelling: een bezoek aan de Keukenhof en aan Burgers Zoo in Arnhem. Daar gingen we met volle bussen heen. Daarnaast waren er ook activiteiten dicht bij huis zoals het bezoek aan een boerderij of fietstochten.  

 

Leuke anekdote: Een Steinway piano!

In mei kregen wij een email van Het Nationaal Instrumentenfonds. Dit fonds zamelt instrumenten in voor vluchtelingen, die tijdelijk in Nederland zijn. De school in Vilsteren was net in gebruik genomen, dus werd een piano aangevraagd. Al vrij snel kregen wij een telefoontje: er was een piano in Zwolle beschikbaar uit de inboedel van een oudere dame die was opgenomen in een verpleegtehuis. De afwikkeling lag wat gecompliceerd omdat deze via de notaris liep, die maar beperkt aanwezig kon zijn bij de woning. Een afspraak werd gemaakt voor vroeg op een ochtend. De avond daaraan voorafgaand werden er vele telefoontjes gepleegd naar sterke mannen met vervoersmogelijkheden. Gelukkig werd er een tweetal mannen (toevallig lid van dezelfde fietsclub) gevonden.

De vrijwilligers brachten verslag uit: de piano bleek een prachtig glimmend exemplaar te zijn van het topmerk Steinway. De bladmuziek mocht ook meegenomen worden. De oudere dame bleek een voormalig pianolerares geweest te zijn. De piano werd met enthousiasme in de school ontvangen. Eén van de mannen heeft in Vilsteren nog even een stukje gespeeld. Even vlogen er bedragen van dergelijke piano’s rond en wat we allemaal niet voor dat bedrag konden doen. Als snel trokken we de conclusie dat dit niet in de geest van het fonds is en dat de kinderen het allerbeste verdienen.